Alex Berens

Sinds de start van Bad en Vloer ben ik verantwoordelijk binnen onze organisatie als Marketeer, hiervoor was ik al 2 jaar bezig in dezelfde branche waardoor ik een affiniteit had met veel van onze producten en merken. Tegenwoordig ben ik hard bezig om Bad en Vloer te laten goed te vertegenwoordigen op al onze online kanalen.

Interessant artikel? , deel het!

Schimmel in de badkamer, hoe voorkom je en hoe bestrijd je het?!

Geschreven door: Alex Berens

4,1 minuten leestijd

Schimmel in de badkamer

Schimmel groeit in vochtige omgevingen, dus de badkamer is een van de meest vatbare plaatsen voor schimmel groei. Er zijn een aantal oorzaken van schimmel in de badkamer, waaronder:

 • Slechte ventilatie: als er geen goede ventilatie in de badkamer is, kan vocht zich ophopen en leiden tot de groei van schimmel.
 • Lekkages: lekkages in de badkamer, of het nu gaat om lekkende kranen of lekkende dakbedekking, kunnen leiden tot vocht en de groei van schimmel.
 • Overmatig gebruik van vochtige producten: het overmatig gebruik van vochtige producten zoals douchegels en shampoos kan leiden tot een vochtige omgeving en de groei van schimmel.
 • Onvoldoende reiniging: onvoldoende reiniging van de badkamer kan ook leiden tot de groei van schimmel.

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om schimmel te voorkomen of te verwijderen uit jouw badkamer. Dit omvat het nemen van preventieve maatregelen zoals het installeren van een ventilator, het oplossen van lekkages snel, het regelmatig schoonmaken van de badkamer, en het gebruiken van anti-schimmelproducten. Als de schimmel al aanwezig is, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken om het te verwijderen. Het is belangrijk om te onthouden dat schimmel niet alleen slecht is voor het uiterlijk van je badkamer, maar ook voor jouw gezondheid.

Oorzaken van schimmel in de badkamer:

De belangrijkste oorzaak van schimmel in de badkamer is een hoge luchtvochtigheid en vocht. Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan deze omstandigheden, waaronder:

 • Slechte ventilatie: als er geen goede ventilatie in de badkamer is, kan vocht zich ophopen en leiden tot de groei van schimmel.
 • Lekkages: lekkages in de badkamer, of het nu gaat om lekkende kranen of lekkende dakbedekking, kunnen leiden tot vocht en de groei van schimmel.
 • Overmatig gebruik van vochtige producten: het overmatig gebruik van vochtige producten zoals douchegel en shampoos kan leiden tot een vochtige omgeving en de groei van schimmel.
 • Onvoldoende reiniging: onvoldoende reiniging van de badkamer kan ook leiden tot de groei van schimmel.
 • Gebrek aan isolatie: als de badkamer geen goede isolatie heeft, kan vocht uit de buitenlucht gemakkelijk in de badkamer terechtkomen en leiden tot schimmel groei.
 • Onvoldoende verwarming: als de badkamer niet voldoende verwarmd wordt, kan dit leiden tot condensatie en de groei van schimmel.
 • Overmatige decoraties: overmatige decoraties zoals planten of vochtige badmat, kan leiden tot een vochtige omgeving en schimmel groei.

Het is belangrijk om deze oorzaken te identificeren en aan te pakken om schimmel in de badkamer te voorkomen of te verwijderen.

Voorkomen van schimmel in de badkamer:

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om schimmel in de badkamer te voorkomen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Zorg voor goede ventilatie: installeer een ventilator of open ramen om vocht uit de badkamer te verwijderen.
 • Oplossen van lekkages snel: als er een lekkage in de badkamer is, moet deze zo snel mogelijk worden opgelost om schimmelgroei te voorkomen.
 • Schoonmaken: maak de badkamer regelmatig schoon, met name in gebieden waar vocht zich ophoopt, zoals rondom de douche en het bad.
 • Beperk het gebruik van vochtige producten: beperk het gebruik van vochtige producten zoals douchegels en shampoos om de luchtvochtigheid in de badkamer te verminderen.
 • Gebruik anti-schimmelproducten: er zijn speciale producten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om schimmel te bestrijden.
 • Verminder vocht: gebruik een luchtontvochtiger of zet een raam open om vocht in de badkamer te verminderen.
 • Verminder decoraties: verminder decoraties zoals planten of vochtige badmatten, deze kunnen leiden tot een vochtige omgeving.
 • Isoleer goed: zorg ervoor dat de badkamer goed geïsoleerd is om vocht uit de buitenlucht tegen te houden.
 • Verwarmen: zorg voor voldoende verwarming in de badkamer, dit helpt om condensatie te verminderen en de groei van schimmel te voorkomen.

Het is belangrijk om deze preventieve maatregelen regelmatig toe te passen om schimmel in de badkamer te voorkomen.

Hoe verwijder je schimmel uit de badkamer?

Schimmel in de badkamer kan ontstaan door een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan ventilatie. Om schimmel te verwijderen, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Maak de badkamer schoon met een desinfecterend reinigingsmiddel of een oplossing van water en bleek.
 2. Verwijder zoveel mogelijk van de zichtbare schimmel met een schimmelreiniger of een oude tandenborstel.
 3. Maak de badkamer grondig droog met een doek of een droger.
 4. Verwijder eventueel achtergebleven schimmel met behulp van een schimmelverwijderaar.
 5. Zorg voor voldoende ventilatie in de badkamer, door bijvoorbeeld het openen van ramen of het gebruiken van een ventilator.

Controleer regelmatig of er geen nieuwe schimmel verschijnt en herhaal de stappen indien nodig.

Houd er rekening mee dat het verwijderen van schimmel niet altijd eenvoudig is en soms kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen.

Bad en Vloer

Een ruim assortiment met top merken voor uw badkamer, nieuwsgierig?
Bekijk onze webshop of maak gebruik van onze laagste prijs garantie door middels van een offerte check!